Pembuatan Deterjen Ramah Lingkungan Dari Buah Lerak

  • Rani Pramudyo Ningtyas Universitas Insan Cendekia Mandiri Bandung
  • Lia Muliati Universitas Insan Cendekia Mandiri
  • Rini Siskayanti Universitas Insan Cendekia Mandiri
  • Alfi Aulia Ajilan Universitas Insan Cendekia Mandiri
  • Rifa Mar’atul Fikriyah Universitas Insan Cendekia Mandiri
  • Galu Murdikaningrum Universitas Insan Cendekia Mandiri
  • Dini Yulilanti Universitas Insan Cendekia Mandiri
  • Ilham Eka Santang Universitas Insan Cendekia Mandiri
Keywords: Lerak, Detergent, Cleaner

Abstract

Detergents are the most polluting household waste because contain sulfonic surfactants, which are unbiodegradable, so there is a need to innovate environmentally friendly cleaning products. Household waste has become a serious global problem. However, the environmental impact of household waste is in the form of detergent waste, where the use of detergent sometimes exceeds the dosage and causes much more foam. Lerak fruit is a natural ingredient used as a raw material for the detergent. This community service aims to educate people on making environmentally friendly detergent which was held at the Sumedang Logistics Vocational School. This PKM activity was carried out by outreach to 25 teacher and student representatives. The main objective of this community service activity is to provide knowledge and training on environmentally friendly Lerak detergent to encourage the entrepreneurial spirit and skills of teachers and students of the Sumedang Logistics Vocational School. This activity is a real contribution to utilizing natural resources while maintaining environmental health. The detergent manufacturing process involves saponin extraction using a hot water extraction method, followed by formulation using additional ingredients such as organic fragrances.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Afriza Lathifa Sari, I. M. R. Z. A. R. A., Lathifa Sari, A., Mirosa, I., Zahra, R., & Anggriyani Pendidikan, R. (2023). Produktivitas dan Pelestarian Biodiversitas Lahan Basah dalam Perwujudan Ekonomi Rendah Karbon menuju SDGs 2045. Prosiding SEMHAS BIO 2023.

Aod Abdul Jawad, K. N. K. (2023). Penyuluhan dan Pelatihan Pembuatan Sabun Nabati Dari Ekstrak Saponin Yang Ramah Lingkungan Untuk Memberdayakan Perekonomian Warga Masyarakat Kampung Bojong Desa Kadikaran Kecamatan Ciruas Serang Banten. ADIBRATA JURNAL, 3.

Desi Rejeki, N. H. D. P. A. (2024). Pelatihan Pembuatan Sabun Ramah Lingkungan Dari Buah Lerak Sebagai Implementasi Model Pemberdayaan Ibu Rumah Tangga. Jurnal Pengabdian Indonesia.

Diniah, Z. (2019). Produksi Cairan Deterjen Tradisional Ramah Lingkungan Dari Biji Larek Dalam Upaya Menjaga Ekosistem Sungai.

Ersi Sisdianto, J. L. H. D. M. (2024). Pemanfaatan Buah Lerak Sebagai Bahan Utama dalam Pembuatan Sabun Cair Ramah Lingkungan di Pekon Kubu Perahu Lampung Barat. Abdimas Indonesian Journal.

Eryani, M. C., & Hidayah, A. N. (2023). Edukasi Kesehatan Melalui Pelatihan Pembuatan Sabun dan Handsanitizer Ramah Lingkungan di Desa Subo Kabupaten Jember. Jurnal Pengabdian UNDI. KMA, 4(4), 840. https://doi.org/10.33394/jpu.v4i4.8882

Handayani, T., Angga Resti, A., Rahmi, M., Anggraeni, P., & Ramadhani, P. (2024). Pemanfaatan Buah Lerak Menjadi Sabun Ramah Lingkungan Pada UMKM Jagakarsa. https://doi.org/10.59818/jpm.v4i4.719

Hidajat, K., & Fitria, D. N. (n.d.). Implementasi Mbkm Kewirausahaan : Pelatihan Pemanfaatan Buah Lerak Menjadi Deterjen Cair Tanpa Bahan Kimia di BINUS. JABB, 4(1), 2023. https://doi.org/10.46306/jabb.v4i1

Kusmiyati, K., Satriyo Nugroho, D., Riska Pradana, K., Normasari, V., & Ayu Mutia, K. (2024). Pelatihan Pembuatan Sabun Cair Ramah Lingkungan Cuci Piring Dan Baju Untuk Meningkatkan Keterampilan Ibu- Ibu Pkk Di Kelurahan Bojongsalaman Kota Semarang. Jurnal Pengabdian Masyarakat Multidisiplin, 7(2), 161–169. https://doi.org/10.36341/jpm.v7i2.4085

Nurdianti, L., Indra, I., Wulandari, W. T., Idacahyati, K., Setiawan, F., Wardani, G. A., Aprillia, A. Y., & Gustaman, F. (2024). Pelatihan Pembuatan “Smart Clean” sebagai Upaya Peninggatan Produktivitas Ibu PKK Desa Karangbenda Kabupaten Pangandaran. Jurnal Kreativitas Pengabdian Kepada Masyarakat (PKM), 7(2), 530–540. https://doi.org/10.33024/jkpm.v7i2.12397

Nurrosyidah, I. H., Novia Putri, E., & Satria, B. A. (2023). Formulasi Deterjen Ramah Lingkungan Dengan Serbuk Simplisia Daun Waru (Hibiscus Tilliaceus L.) Dan Buah Lerak (Sapindus Rarak DC.) Sebagai Surfaktan (Vol. 5, Issue 1).

Nugrahani, R. A., & Sumarni, L. (2023). Pelatihan Pembuatan Detergen Cair Alami dari Lerak sebagai Implementasi Model Pemberdayaan Kelompok Usaha di Harjamukti Cimanggis Depok. Jurnal Pengabdian Masyarakat Teknik, 6(1), 55. https://doi.org/10.24853/jpmt.6.1.55-61

Parwati, C. I., & Pujiastuti, C. (2024). Pengembangan Produk Buah Lerak sebagai Bahan Pencuci Kain Batik. In Januari (Vol. 2, Issue 1).

Putri, E. N., Charles, I., Klau, S., Wulandari, I., Ramadhan, A., & Nurrosyidah, I. H. (2023). Eco-Friendly Detergent Formulation Ethanol Extract of Lerak Fruit Seeds (Sapindus rarak DC) Combination of Decyl Glucoside and Lauryl Glucoside Surfactants. 2(1).

Wittri Djasmasari, I. M. R. L. D. H. S. R. A. Z. M. H. U. A. A. P. A. F. (2023). Pembuatan Deterjen Cair Pencuci Batik Ramah Lingkungan di IKM Batik Pancawati Kabupaten Bogor. Jurnal Pengabdian Masyarakat AKA.

Published
2024-12-30
How to Cite
Rani Pramudyo Ningtyas, Lia Muliati, Rini Siskayanti, Alfi Aulia Ajilan, Rifa Mar’atul Fikriyah, Galu Murdikaningrum, Dini Yulilanti, & Ilham Eka Santang. (2024). Pembuatan Deterjen Ramah Lingkungan Dari Buah Lerak . Darma Abdi Karya, 3(2), 147 - 153. https://doi.org/10.38204/darmaabdikarya.v3i2.2154